Nie świeci mi sie kontrolka poziomu oleju (O2FL)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • antun007
    • 2025

chaberr, od zagięcia do zagięcia jest ok. 1 litr więc zeszło ci jakieś 200-250 ml.
  • antun007
    Ambiente
    • 2014
    • 133
    • Felicia II (6U1)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Wtam.

Skoda Octavia Combi FL 1,9 TDi BXE

Mam problem z nieświecącą sie kontrolką poziomu oleju. Po przekręceniu zapłonu powinna sie zapalić jak zawsze ale od kilku dni nieświeci się.

Jakieś 2 tygodnie temu gdy sie zapaliła dolałem oleju i było ok. Przejechałem jakieś 200km i gdy żona jechała na miasto to świeciła sie jej non stop. Na drugi dzień gdy chciałem sprawdzić co się dzieje już się nie paliła a stan oleju był taki jak powinien być.
    Wjechałem na kanał i wypiąłem wtyczke (tą na dole miski olejowej) i chyba powinna się zapalić, prawda? Tak więc myślę że to chyba się żarówka przepaliła.

Ma ktoś może jakieś inne propozycje co się mogło innego stać?
    Szukałem jak sie wyjmuje licznik ale znalazłem tylko instrukcje do Octavii 1. Czy robi sie to podobnie?

Dzieki wszystkim z góry za porady.
    Skoda Octavia II Combi FL 1,9 TDi
    Skoda Felicia FL 1,6

Komentarz

• Wally
      RS
      • 2012
      • 3796
      • Volkswagen

antun007, żeby wyciągnąć licznik to:
      =>opuszczasz sobie kierownicę
      =>zdecydowanie (ale z wyczuciem) ciągniesz do siebie plastik od osłony kolumny
      (poniżej na czerwono z numerem 1

=>odkręcasz dwie śrubki po lewej i prawej (torx 20 jak mnie pamięć nie myli)

=> dwie karty kredytowe lub coś w podobie wciskasz od góry między kokpit a zegary
      na zdjęciu białe kółka i numer 2

licznik się luzuje i odpinasz typa
      tak jest u mnie w OII jeżeli jest inaczej w OIIFL to proszę o sprostowanie :diabelski_usmiech

Ps.
      jedno ze zdjęć licznika pochodzi z tematu kolegi maxpaynemm, mam nadzieję, że nie ma nic przeciwko :wink:
      a jak ma to usunę :szeroki_usmiech
      Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
      => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
      => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
      "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

• robekcool
        RS
        • 2009
        • 2041
        • Octavia II (1Z3)
        • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Wally, jest identycznie.
        www.k-mot.pl
        Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
        Autoholowanie.
        Robert Kulma

Komentarz

• vaz
          Elegance
          • 2010
          • 799
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

W moim BXE z maxi-dotem przy zapłonie nie włącza się kontrolka ciśnienia oleju (czerwona).
          Przy niskim poziomie oleju w momencie zapłonu włącza się kontrolka niskiego poziomu oleju (żółta), pojawia się komunikat na maxi-docie i jest jeden sygnał akustyczny. Kontrolka ta gaśnie po uzupełnieniu oleju lub po otwarciu maski ale w tej ostatniej sytuacji pojawi się ponownie za jakiś czas.
          Samo odpięcie wtyku od miski olejowej chyba nie włączy kontrolki niskiego poziomu oleju, natomiast po zmostkowaniu wtyku ta kontrolka powinna się zaświecić.
          Odnośnie licznika, kontrolki są na diodach LED i samo ich uszkodzenie wydaje mi się najmniej prawdopodobne.
          Antyfotoradar Valentine1
          Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• antun007
            Ambiente
            • 2014
            • 133
            • Felicia II (6U1)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

vaz, ale jeśli żarówka byłaby sprawna to chyba powinna się zaświecić przy włączeniu zapłonu, jak bywało to zwykle a tak się nie dzieje.

[ Dodano: Pon 10 Lis, 14 18:01 ]
            Już wiem co jest zepsute.
            Kontrolka działa. Wjechałem na kanał i wypiąłem wtyk i go zmostkowałem. Jak go wpiąłem ponownie to po włączeniu zapłonu kontrolka zaczęła migać. W książce serwisowej było napisane że dzieje się tak dlatego że padł czujnik.
            Tak więc jak wymenię czujnik to problem powinien zniknąć.

Dzieki wszystkim za porady.
            Skoda Octavia II Combi FL 1,9 TDi
            Skoda Felicia FL 1,6

Komentarz

Pracuję...